Wij vertellen het positieve verhaal achter het boerenbestaan

geschreven door Remon

Remon is verantwoordelijk voor alles op gebied van marketing- en communicatie van de AgroHUB. Remon zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van de prachtige vraagstukken die de AgroHUB beantwoordt voor ondernemers.

Marcel (44) en Marloes (39) zetten met plezier de deuren van hun boerderij open voor publiek. Samen met hun kinderen Noa (10) en Mats (7) laten ze belangstellenden graag proeven van de mooie kanten van het boerenleven en hun bedrijf. Figuurlijk én letterlijk, want in de boerderijwinkel is naast verse melk uit de tank sinds eind vorig jaar tevens vlees van eigen koeien te koop. En dat smaakt mede dankzij het uitgebalanceerde veevoer zo goed dat zelfs een van de grootste supermarktconcerns van Nederland contact zocht met de ondernemers uit Deurningen.

Het familiebedrijf Maatschap Vrielink draagt dagelijks zorg voor 110 koeien en 50 stuks jongvee. Wat koeienboer Marcel zich tien jaar geleden echter niet kon voorstellen gebeurde onlangs toch toen de veestapel werd uitgebreid met drie scharrelvarkens.

Verse melk, rechtstreeks uit de tank

De agrarische sector staat de laatste jaren in een nogal negatief daglicht. Marcel en Marloes bedachten een plan om mensen dichterbij de boerderij te brengen en de boerderij bij de mensen. “We begonnen met de verkoop van melk van onze eigen koeien”, begint Marcel zijn relaas. “In eerste instantie wilden we een speciale tank laten aanleggen maar daar hing een behoorlijk prijskaartje aan. Bij een collega-boer zagen we dat de melk rechtstreeks uit de melktank werd getapt. Een geweldig idee dat wij in Deurningen overnamen. Verser kun je koemelk niet krijgen. Soms tappen klanten melk terwijl de koeien nog worden gemolken.

Marcel, Marloes met hun twee kinderen Noa en Mats

De melk is natuurlijk nog niet gepasteuriseerd dus moet deze voor consumptie eerst worden gekookt.” De verkoop verliep boven verwachting. Al snel dacht het stel na over de volgende stap. Marcel: “We gingen kijken bij een andere collega die hamburgers verkocht van eigen koeienvlees. We waren zo enthousiast dat we niet veel later door slager Lindeman in Weerselo een van onze koeien lieten slachten. Uit een halve koe haalde de slager vervolgens 1600 hamburgers. Onze kinderen vormden het testteam. Ze proefden het vlees en zeiden nooit meer ander hamburgers te willen. We waren benieuwd hoe het zou lopen.” Marloes deelde het nieuws vorig jaar oktober op de Facebookpagina van de boerderij. “Het is niet te geloven maar in april hadden we alle hamburgers verkocht”, vertelt Marloes. “Omdat de vraag naar andere vleesproducten ondertussen toenam, besloten we om meer vleesproducten aan het assortiment toe te voegen.”

Dubbeldoelkoeien

Dus toog Marcel met de tweede koe naar slagerij Lindeman met het verzoek om het vlees ook te verwerken tot gehakt en worst. Binnen mum van tijd waren de Vrielinks door de voorraad heen. Van de derde koe werden ook de T-bone, entrecote en ossenhaas gebruikt. De slager was laaiend enthousiast over het gemarmerde kwaliteitsvlees. Trots vertelde Marcel dit aan de voerleverancier. Want volgens Marcel en Marloes is -naast het verwerken van de voor- en achterbout door het vlees- het veevoer grotendeels de reden van de excellente vleeskwaliteit. “Sinds 2015 voeren wij onze koeien met speciale veevoeder die zorgt voor extra energie en een verhoogd vetgehalte. Oorspronkelijk puur voor de melk, maar het bleek tevens van positieve invloed op het vlees.” Via via kwam het bericht de slagers van een groot Nederlands supermarktconcern ter ore. Een afgevaardigde van de grootgrutter kwam langs bij Marcel en Marloes om informatie in te winnen. “Momenteel doen zij proeven naar de invloed van het voer op de vleeskwaliteit”, licht de veehouder toe. “Dit zien we als een enorme eer.”

“Het grappige is dat veel mensen denken dat je vlees van melkkoeien niet kunt eten”, vult Marloes haar man aan. “Dat is een misvatting. Onze koeien worden ook wel ‘dubbeldoelkoe’ genoemd. Die geven eerst melk, dan vlees en doen niet onder voor het Black Angus ras uit Ierland.” Inmiddels is de winkelcollectie verder aangevuld met zuivel, kaas, boerderij ijs, pannenkoekenmix en cakemeel.  

Het vlees van de dubbeldoelkoeien wordt ook in de eigen winkel van het stel uit Deurningen verkocht

Purk en Pork

Als echte koeienboer dacht Marcel er niet over om varkens aan de veestapel toe te voegen. Maar twee weken geleden kregen drie scharrelvarkens een nieuw onderkomen binnen het familiebedrijf. “Stilstand is achteruitgang”, vindt Marcel. “Onze nieuwe ambitie is om zelf droge worst te maken. Daar zijn varkens voor nodig. We schaften er drie aan waarvan we de eerste gelijk lieten slachten. Diezelfde avond waren de eerste speklappen verkocht.” De andere twee varkens scharrelen nog gezellig rond in de wei. Ze kregen de namen Purk en Pork en trekken veel bekijks. “Regelmatig komen ouders of grootouders met kleine kinderen kijken. Aangezien we een open bedrijfsfilosofie hebben, kunnen ze ook de stal inlopen om de kalfjes te aaien. We hebben niks te verbergen”, benadrukt Marcel. “

Op Hemelvaartsdag hield een kameradengroep hier een pauzestop tijdens hun kameradenfeest. Ze reden met de auto door de stal en vonden het prachtig. Onze zoon Mats reed met de kinderen rond in ons treintje. Dat maakten we van een staltrekkertje met daarachter wagonnetjes van olievaten. Op dat soort dagen draai je geen omzet maar maken we reclame voor ons vak en de winkel. De waardering die we ervoor terug krijgen is onbetaalbaar. En wij zijn juist dat we mensen de positieve en eerlijke kant van het boerenbestaan kunnen laten ervaren. Er heerst al genoeg negativiteit rondom de agrarische sector.”

Twee middelvingers op weg naar het Malieveld

“Als boer wordt je in een bepaalde hoek gedrukt die weerstand oproept”, is de ervaring van Marcel. “Daarom was ik samen met andere leden van de actiegroep TTB, Trotse Twentse Boeren, een van de eerste boeren die op 1 oktober vorig jaar op het Malieveld in Den Haag stond voor de protestactie. In totaal zijn we vier keer naar Den Haag gereden. Ook de kinderen gingen een keer mee. Het is fantastisch hoeveel applaus je onderweg krijgt. Op de trekker rijd je er 26 uur over. In al die keren kreeg ik slechts twee keer een middelvinger onderweg. Nou, dan doe je het in mijn ogen toch goed?”, klinkt het trots. “Vanzelfsprekend staan we pal achter de acties. Toch was het afsluiten van de A1 achteraf een minder goed idee. Daarom houden we nu alleen nog maar acties waar we de burgers niet mee schaden.” Ondanks de goede bedoelingen hing er volgens Marcel rondom de acties een negatieve sfeer. “Ik had er best last van”, bekent de gedreven boer. “Sinds we het winkeltje hebben, ben ik veel beter te pas. Mensen zijn er zo positief over, daar krijg ik goede zin van.” Daarnaast geniet het gezin er ook van dat de moeder van Marcel, oma Truus (79) nog regelmatig meehelpt op de boerderij. “Zij verzorgt het jongvee”, licht Marloes toe. “Zo blijft ze betrokken bij het bedrijf en voor haar is het pure ontspanning.”

Duurzaam en vernieuwend

Over een toekomstige bedrijfsovername maakt Maatschap Vrielink zich geen zorgen. Zowel Noa als Mats voelen zich als een vis in het water op de boerderij. “We denken dat ze op termijn allebei wel de ambitie hebben om het familiebedrijf voort te zeten. Ze mogen ook overal mee helpen, we verplichten ze tot niets”, merkt hun vader op. Ondertussen gaat de moderne veehouderij met de tijd mee. Duurzaamheid viert er hoogtij. Zo investeerden de ondernemers in zonnepanelen op het staldak en een warmtewisselaar die van de warmte van melk gebruikt om een watertemperatuur van 50, 60 graden te krijgen. Dit scheelt aardgasverbruik door de boiler. Stroomgebruik wordt gereduceerd dankzij een plaatverkoeler en een frequentieregelaar. “Uiteraard gaan we met de tijd mee”, zegt Marcel. “De laatste tijd hebben we heel veel veranderingen en vernieuwingen toegepast in het bedrijf. Nu maken we even pas op de plaats zodat het ons niet boven het hoofd groeit. Dat zal niet lang duren vrees ik”, zegt hij grijnzend. “We hebben nog veel meer wensen en ideeën. Alles, uiteraard, vanuit positiviteit. Want dat is wat de agrarische sector verdient.”

De kinderen helpen maar wat graag mee in het bedrijf. Met de opvolging zit het dus wel snor…

Ook bezig met de toekomst van je bedrijf net als Marcel en Marloes?

Ben jij ondernemer in het buitengebied van Dinkelland of Tubbergen en hebt je na het lezen van de ervaringen van Marcel en Marloes Vrielinkg ook een vraag die je graag samen met studenten wilt beantwoorden? Wil jij vooruit met je onderneming? Meer resultaat boeken of blijven innoveren? Dien dan je vraag heel eenvoudig in via deze link.

Ook interessant voor jou