Ervaren agrarisch ondernemer als projectleider AgroHUB

geschreven door Remon

Remon is verantwoordelijk voor alles op gebied van marketing- en communicatie van de AgroHUB. Remon zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van de prachtige vraagstukken die de AgroHUB beantwoordt voor ondernemers.

Hij werkt al jaren als docent bij Zone en had daarvoor tientallen jaren een eigen boomkwekerij. Opgegroeid op het tuinbouwbedrijf van zijn ouders weet projectleider Harry Kuipers dus wel van wanten. “Ik ken het klappen van de zweep wel aardig ja” aldus Harry in zijn eigen woorden.

In dit artikel een interview met de projectleider van de AgroHUB Harry Kuipers. De projectleider die vooral één doel heeft: “Ondernemers in het buitengebied en studenten elkaar laten vinden en zo ondernemers vooruit helpen naar een goede en stabiele toekomst”.

Kun je eens iets vertellen over de AgroHUB?

“De AgoHUB is een platform voor ondernemers in het buitengebied van Dinkelland of Tubbergen waarbij ze vragen kunnen indienen die we dan met hulp van onderwijs en studenten gaan beantwoorden. Dat kan gaan om eenvoudige vragen die studenten van bijvoorbeeld het Zone College goed kunnen uitzoeken. Maar ook ingewikkelde vragen kunnen we aan dankzij de samenwerking met de agrarische hogescholen Aeres en Van Hall. Of wellicht zelfs de Universiteit van Wageningen”.

Je werkt als docent bij Zone college. Waarom doet het Zone College mee aan de AgroHUB?

“Als Zone College leiden we ondernemers op. Allemaal jongens en meiden die gaan werken in de agrarische sector. Als ondernemer of bij een onderneming. We willen met de AgroHUB samen met alle deelnemers zorgen dat die jongens en meiden in aanraking komen met die ondernemers. Zodat ze over en weer van elkaar kunnen leren. En zodat het de student helpt in zijn ontwikkeling en de ondernemer vooruit helpt in zijn of haar bedrijf.”

Harry Kuipers, projectleider Agrohub, druk aan het bellen met een ondernemer.

Wat kunnen ondernemers verwachten als ze een vraag hebben voor de AgroHUB?

“De agrarische sector is natuurlijk heel breed. Het is lang niet meer alleen melkveehouderij. Ook land- en tuinbouw, kwekerijen, zorgboerderijen of ondernemers die naast hun agrarische bedrijf bijvoorbeeld een bed and breakfast runnen. Voor al deze ondernemers staan we klaar. Maar ook voor ondernemers die merken dat hun eigen bedrijf niet meer rendabel is en er iets naast willen doen.

Als ze een vraag hebben, dan gaan we daar mee aan de slag. Het begint altijd met een belletje over de vraag. Wat ze precies bedoelen. Even persoonlijk contact leggen vind ik heel belangrijk. Vervolgens gaan we samen met collega’s kijken hoe we de vraag het beste kunnen beantwoord. Soms is dat een groepsopdracht, soms een langer afstudeeronderzoek. Als dat duidelijk is, laten we dat de ondernemer natuurlijk weten. Vervolgens zoeken we een of meerdere studenten voor de opdracht. Die student(en) nemen dan contact op met de ondernemers zodat ze kennis kunnen maken en de ondernemer ook aan de studenten het doel van zijn vraag kan uitleggen. Dan gaan de studenten natuurlijk vol aan de bak en stemmen ook tussendoor af met de opdrachtgever. Uiteindelijk komt er een rapport uit die ze presenteren aan de ondernemer.

Wat we daarin vooral belangrijk vinden is dat we goed met elkaar blijven communiceren. Want een vraag laten onderzoeken door studenten is geen “quick fix”. Het traject duurt altijd wat langer dan bij een commercieel adviesbureau. Maar daarentegen zijn er ook niet of nauwelijks kosten aan verbonden. En als er al kosten zijn, dan maak je die zelf met bijvoorbeeld een proefveld of iets dergelijks.”

Waarom zou ik als ondernemer studenten in zetten in plaats van een adviesbureau?

“Studenten komen vaak met verassende ideeën omdat ze niet vast zitten in een bepaalde denkwereld. Of tunnelvisie omdat ze er al zo vaak over hebben nagedacht. Kant en klare rapporten waarbij de ene bedrijfsnaam door de andere word vervangen is al helemaal niet aan de orde. Het beantwoorden van de vraag van de ondernemer is echt honderd procent maatwerk. En laten we ook niet vergeten dat veel studenten een enorme energie meebrengen die ondernemers vaak geweldig vinden. Het zet ze zelf ook in de actiestand. Dat krijg ik vaak terug van de vele ondernemers die we inmiddels al op deze manier vooruit hebben geholpen”.

Ben jij ondernemer in het buitengebied van Dinkelland of Tubbergen en hebt je na het lezen van dit artikel ook een vraagstuk die je graag samen met studenten wilt beantwoorden? Wil jij vooruit met je onderneming? Meer resultaat boeken of blijven innoveren? Dien dan je vraag heel eenvoudig in via deze link.

De inzet van Harry als projectleider van de Agrohub is mogelijk gemaakt via een bijdrage vanuit het RIF project Agro van het Zone College.

Ook interessant voor jou