Melkveehouder Sjoerd blij met adviezen van studenten

geschreven door Remon

Remon is verantwoordelijk voor alles op gebied van marketing- en communicatie van de AgroHUB. Remon zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van de prachtige vraagstukken die de AgroHUB beantwoordt voor ondernemers.

Je bent eigenaar van een agrarisch bedrijf en je wilt ook in de toekomst graag blijven ondernemen. Want boer zijn is een prachtig vak. Hard werken, veel in de buitenlucht en meters maken. Maar het is ook een uitdagend vak. Veel veranderende regels, onduidelijkheid over stikstof of winstmarges die onder druk staan.

Dat merkt ook Sjoerd, melkveehouder in Denekamp. Voor hem waren de uitdagingen, maar juist ook zijn passie voor het vak reden om met hulp van de AgroHUB mee te doen in een project samen met het onderwijs. In dit artikel zijn ervaring…

De boerderij van Sjoerd in het prachtige Twentse landschap

Het was op een prachtige dinsdagmorgen toen ik voor mijn gesprek naar Denekamp reed. Een prachtig landschap vol hard werkende boeren ontvouwde zich voor mij. Toen ik bij Sjoerd aankwam werd ik hartelijk ontvangen door zijn vader. Want ja “het is en blijft een familiebedrijf” aldus pa Ribberink. Sjoerd was zich even aan opfrissen. Het leven op de boerderij begint natuurlijk al een stuk vroeger dan mijn afspraak om half elf.

Nieuwsgierige koeien

Na een bakkie koffie met Sjoerd en zijn vader liepen we naar buiten om met eigen ogen zijn bedrijf te kunnen zien en zijn verhaal te horen over samenwerken met studenten. In het weiland, midden tussen de koeien vertelt hij mij dat dit al de tweede keer is dat hij een project doet met studenten. “Omdat ze mij echt op andere ideeën brengen en met een heel andere, creatieve en nuchtere, blik naar mijn vraag kijken. Zelf heb ik er al lang over nagedacht maar kom ik soms niet tot een concreet antwoord, op een vraag die ik heb. Voor studenten is dit de eerste keer dat ze mijn vraag zien. De vragen die ze mij dan stellen, de ideeën die ze naar voren brengen. Het is voor mij echt waardevol.”

In gesprek met Sjoerd temidden van veel nieuwsgierige koeien

Twijfels

Terwijl we verder liepen in het weiland en de koeien nieuwsgierig en nauwgezet onze passen volgden, vertelde Sjoerd dat hij in het begin wel twijfels had. “Natuurlijk had ik twijfels in het begin, zeker toen ik voor de eerste keer mee deed. Wat brengt het mij? Gaat het wel werken? Maar toch heb ik de stap gewaagd.”. Getriggerd door die opmerking vroeg ik hem wat dan de reden was dat hij uiteindelijk nu zelfs voor een tweede keer mee doet. “Zoals ik al zei zijn de adviezen voor mij echt verassend. Ook de eerste keer. Heel praktisch, zodat ik het direct kan toepassen. En vergeet niet: er zit een hele batterij aan docenten en onderzoekers achter die de studenten ook helpen met de vragen. Dus ook met die van mij”.

De vraag van Sjoerd

Met een stevige zwiep gooi ik ondertussen mijn benen over het prikkeldraad en nemen we een kijkje in de pas gebouwde stal van de familie Ribberink. Ik weet dat Sjoerd daar de afgelopen maanden heel druk mee is geweest. “Mooi is ie geworden of niet!” zegt hij lachend. Ik knik en bewonder vooral de collega van Sjoerd die druk is met het aanvoeren van voer en gras in de stal.

Sjoerd ziet mij kijken en laat weten dat zijn vraagstuk precies daarover ging. “Mijn vraag aan de studenten was eens te onderzoeken hoe wij zomerstal-voedering met vers gras middels een opraapwagen kunnen toepassen in onze bedrijfsvoering en wat het effect daarvan is op onze ruwvoerpositie en voerkosten”.

Collega van Sjoerd is druk in de weer met voer voor de koeien

Terwijl ik de vraag drie keer op mij moet laten inwerken heeft Sjoerd al lang door dat ik het nog niet helemaal begrijp. “Simpel gezegd, Remon, is de vraag wat het machinaal voeren van vers gras voor impact heeft op onze voervoorraden en voerkosten en hoe we dit praktisch uit gaan voeren”.

Vooral heel praktisch

Inmiddels zijn we weer binnen aangekomen. Hij laat mij het rapport van de studenten zien. “Echt een praktisch advies, waarvan ik de adviezen direct kon toepassen in ons bedrijf. Ook voor andere agrariërs kan dit echt heel waardevol zijn. Het verrijkt je kennis en je netwerk, je krijgt mooie en praktische tips” aldus Sjoerd. “Mooi bijkomend voordeel is dat het weinig tot geen geld kost” zegt hij er lachend achteraan.

We drinken nog een laatste bak koffie en meer dan een uur verder is het tijd om afscheid te nemen. We schudden elkaar niet de hand, maar tikken met de ellebogen en ik bedank Sjoerd voor zijn verhaal. 

Als ik wegrij kijk ik nog eens achterom naar de boerderij en denk terug aan het enthousiasme waarmee Sjoerd vertelde over hun bedrijf en zijn ervaringen met studenten. Ik kan een glimlach niet onderdrukken terwijl ik mijn zonnebril opzet en nog een keer geniet van het prachtige landschap tijdens mijn rit naar huis.

Ook een vraag net als Sjoerd?

Ben jij ondernemer in het buitengebied van Dinkelland of Tubbergen en hebt je na het lezen van de ervaringen van Sjoerd ook een vraagstuk die je graag samen met studenten wilt beantwoorden? Wil jij vooruit met je onderneming? Meer resultaat boeken of blijven innoveren? Dien dan je vraag heel eenvoudig in via deze link.

Ook interessant voor jou