Agrohub Twente wil antwoord geven op vragen van de boer

geschreven door Remon

Remon is verantwoordelijk voor alles op gebied van marketing- en communicatie van de AgroHUB. Remon zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van de prachtige vraagstukken die de AgroHUB beantwoordt voor ondernemers.

Zijn melkschapen een rendabele tweede tak voor zijn bedrijf met nu (nog) 400 vleesschapen? Mart de Vries legde die vraag voor aan AgroHUB Twente. „Je kunt als boer niet stilzitten. En ik wil ook in de toekomst hier een goed inkomen uit halen.” 

Schapenhouder Mart de Vries druk in de weer met het voeren van zijn schapen

Erik Volmerink en Harry Kuipers zijn coronaproof op bezoek bij Mart de Vries, de 25-jarige schapenhouder in Saasveld. Erik Volmerink is wethouder van de gemeente Tubbergen en tevens deeltijdboer met zo’n vijftig zoogkoeien. Harry Kuipers is docent op het Zone.college, projectleider en boerenzoon. De Vries, die midden in de drukke lammertijd zit, blijkt toevallig een oud-leerling van Volmerink te zijn toen die voor zijn politieke loopbaan nog docent was bij het toenmalige AOC Oost. 

Noordoost-Twente

Volmerink is blij met de komst van AgroHUB Twente in de twee gemeenten Tubbergen en Dinkelland: „Maar we pakken boeren in de gemeenten Losser en Oldenzaal ook mee, zeg maar Noordoost-Twente.” Hij legt graag uit waarom hij AgroHUB Twente belangrijk vindt. „We zien hier in het hele buitengebied in Noordoost-Twente veel agrarische bedrijven die met vragen of problemen worstelen. Met name wat betreft de toekomst: wat gaan bijvoorbeeld overheden en maatschappij van ze willen en verlangen. Of ondernemers die iets anders willen en daarover goede ideeën hebben. Omschakeling naar biologisch, een tweede tak erbij, natuurbeheer, dat soort zaken.”

Verdienmodel

„Als wethouder vind ik het ook belangrijk dat ondernemers een goed verdienmodel hebben, om daarmee een vitaal buitengebied te houden. Zo’n idee vergt onderzoek, je wil als boer eerst duidelijke antwoorden. Schakel je dan bijvoorbeeld een adviesbureau in, dan is dat snel te duur. Dus veel van die vragen en leuke interessante ideeën blijven liggen, er gebeurt verder weinig of niks mee.” Dat is jammer, stelt Volmerink. „Via AgroHUB Twente gaan teams van studenten van mbo en hbo met een probleem of vragen aan de slag. Met lage kosten en laagdrempelig. Daarmee krijg je ook die van oudsher in Twente zo belangrijke samenwerking van de drie O’s; ondernemers, overheid en onderwijs. Waar ik onderzoek voor het gemak bij onderwijs reken.” Volmerink vervolgt: „In 2018 zijn we (de twee gemeenten, LTO en het onderwijs) voor het eerst samen gaan nadenken over de beste opzet van zoiets. In oktober vorig jaar hebben we de eerste oproep aan ondernemers in het buitengebied gedaan. Veel agrarisch ondernemers, maar ook in de periferie. Uiteindelijk bleven na een screening twaalf vragen over. Daar gaan de studenten komende maanden mee aan de slag.”

“Veel vragen en leuke
interessante ideeën van
boeren blijven nu liggen”

Noordoost-Twente

Niet alle vragen zijn geschikt, benadrukken Volmerink en projectleider Harry Kuipers. „Een boer kan vragen: ik wil meer verdienen, hoe moet dat? Dat is een begrijpelijke vraag, maar je kunt er niet zo veel mee. Je moet soms ook doorvragen: wat is de vraag achter zo’n vraag? Het hoeft ook echt niet altijd een probleem te zijn waar een boer tegenaan loopt. Het kan ook iets zijn in de trant van: is agrarisch natuurbeheer interessant voor mijn bedrijf? Kan ik dan zelf mijn hout verkopen en voor hoe lang moet je zo’n contract afsluiten? Of de vraag of een nieuwe stal bouwen economisch rendabel is.” Wat technisch kan, hoeft niet altijd het beste te zijn, stelt Kuipers. „Bij dit project kijken we ook naar die economische kant. Dan kan na onderzoek blijken dat het financieel niet uit kan. Misschien niet leuk voor zo’n boer, maar dan weet hij waar hij aan toe is. En kan hij naar een ander alternatief of mogelijkheid gaan kijken.

Iets van leren

Harry Kuipers let uiteraard op de belangen van de studenten die er echt iets van moeten leren. „Zo’n vraag moet dus niet te groot zijn. En andersom ook niet, dus niet te klein en te weinig uitdagend. Bij de presentatie in april van het eindresultaat moet er iets goeds liggen. Waar de betrokken ondernemer iets aan heeft. Van die ondernemer verwachten we trouwens dat die hier zelf ook tijd en energie aan besteedt.” Zo’n twaalf teams van steeds twee mbo-studenten van het Zone.college en een hbo-student van Aeres (die voor de aansturing zorgt) gaan komende maanden bij even zo veel Twentse boeren aan de slag. Daarbij wordt zo’n drie of vier keer het bedrijf bezocht (of vanwege de coronaregels via bijvoorbeeld Teams of Zoom ) om met de ondernemer te gaan praten.

Nooit stilzitten

Mart de Vries zal ze graag verwelkomen op zijn boerderij in Saasveld, ook in deze drukke lammertijd. Drie jaar geleden verdwenen hier de honderd melkkoeien. In de stallen lopen nu schepershond Jazzie in opleiding en zo’n 400 vleesschapen. „Het was toen een bewuste keuze om van melkvee naar vleesschapen over te stappen. Maar je kunt nooit blijven stilzitten als boer. Ik wil dit bedrijf ook in de toekomst kunnen voortzetten en een goede boterham verdienen. Ik overweeg dus al wat langer om er een tweede tak met melkschapen bij te doen”, zegt De Vries. „Mijn vriendin Lineke zag online iets over AgroHUB Twente. Ik heb toen contact gezocht en mijn vraag neergelegd: is uitbreiding met melkschapen hier efficiënt en rendabel? Natuurlijk, dat kun je zelf ook allemaal gaan uitzoeken. Maar een dag heeft slechts 24 uur. Hoe zit het met de afzet van schapenmelk? Wat levert dat op? Is er voldoende vraag? Zelf schapenkaas maken lijkt me niks, maar wie weet. Wat voor investeringen moet je doen? Dan kun je een adviseur inschakelen, maar dan ben je zo duizenden euro’s kwijt. En met studenten ben je niet zo’n bedrag kwijt.”

Handiger

„Ik denk eerlijk gezegd dat die studenten ook veel handiger zijn met het online opzoeken van al die informatie dan ik. Ik ben en blijf er in ieder geval heel nuchter in: als je investeert, moet het ook iets opleveren. Stel dat de studenten concluderen dat melkschapen hier niet rendabel zijn. Dan is dat jammer, maar dan weet ik dat. Nu lig ik soms ’s nachts wakker en denk: moet ik nu wel of niet melkschapen nemen? Mis ik een kans of niet? Dus laat die studenten maar komen.” Er zijn nu 12 studententeams aan de slag. Zij presenteren hun onderzoeken in april. AgroHUB gaat gewoon door. Ook tussendoor bestaat uiteraard de mogelijkheid om deel te nemen met andere projecten, stages of afstudeeropdrachten.

Ook een vraag net als Mart?

Ben jij ondernemer in het buitengebied van Dinkelland of Tubbergen en hebt je na het lezen van dit artikel ook een vraagstuk die je graag samen met studenten wilt beantwoorden? Wil jij vooruit met je onderneming? Meer resultaat boeken of blijven innoveren? Dien dan je vraag heel eenvoudig in via deze link.

Dit artikel verscheen op 27 februari in Vee en Gewas. © Agrio Vee en Gewas

Tekst door Lauk Bouhuizen / Foto’s door Susan Rexwinkel

Ook interessant voor jou